Ga verder naar hoofdcontent

Handleiding en schema’s aanwerving kunstenaars en cultuurwerkers

workspacebrussels

Welke statuten bestaan er? Bouw ik sociale rechten op met een kostenvergoeding? Wat zijn de verschillen tussen een zelfstandigen- en een werknemersstatuut? Waarop moet ik letten als ik iemand in dienst wil nemen? Werken of tewerkstellen: er zijn verschillende manieren, heel wat verplichtingen en een boel informatie die belangrijk is voor je eraan begint. In deze tool geven we je een overzicht van de belangrijkste mogelijkheden. De tool bestaat uit verschillende delen:

  1. Een handleiding “Aanwerving cultuurwerkers: werknemer of zelfstandige”. Daarin gaan we in op de verschillen tussen werken in loondienst of als zelfstandige.
  2. Een handleiding “Vergoedingen zonder sociale bescherming” met een overzicht van vergoedingen die geen recht geven op sociale bescherming: AKV (of amateurkunstenvergoeding), vrijwilligersvergoeding, occasionele socioculturele prestaties (25-dagenregel), bijklussen, honorariumnota, auteursrechten en naburige rechten en andere betalingen. Bij elk van die vergoedingen geven we mee of er sociale bijdragen verschuldigd zijn, of de opdrachtnemer er sociale rechten mee opbouwt, of ze een impact hebben op eventuele werkloosheid, welke fiscale voorwaarden er gelden en met welk budget de opdrachtgever moet rekening houden.

Zowel voor het eerste luik als het tweede bieden we bovendien schema’s aan waarbij je in 1 oogopslag ziet wat de belangrijkste aspecten zijn van een specifieke manier van werken: voor welk soort prestaties ze bedoeld is, of er sociale bijdragen verschuldigd zijn en zo ja, of er een reductie van toepassing is, of er sociale rechten worden opgebouwd, wat de impact is op de werkloosheid, fiscale aspecten en het benodigde budget.

Tot slot is er nog een stroomschema waarmee je in één oogopslag ziet welke vergoedingswijze waar thuishoort.