Ga verder naar hoofdcontent

Toelagetrekker

workspacebrussels

Kunstenaars en kunstwerkers kunnen ervoor kiezen om hun projecten (administratief) onder te brengen bij een organisatie, bijvoorbeeld een alternatief managementbureau of een werkplaats. De organisatie beheert dan de middelen van het project of onderzoek, en ontvangt ook eventuele subsidies of coproductiebedragen. In zo’n geval wordt de organisatie toelagetrekker genoemd.

De complexiteit in deze gevallen is dat de organisatie de opdrachtnemer is tegenover de kunstenaar of vzw, die de opdracht geeft om het project of onderzoek te beheren. Tegelijkertijd vervult ze een belangrijke rol en wordt ze in sommige gevallen ook weer opdrachtgever of werkgever van de kunstenaar.

In deze complexe situatie van nauwe samenwerking geldt dat goede afspraken goede vrienden maken! De overheid geeft voor deze situaties zelf geen duidelijke richtlijnen mee. Deze handleiding geeft organisaties en kunstenaars de informatie om er vlot aan te beginnen.

Noot: met de invoering van het nieuwe Kunstendecreet, is de regelgeving rond het ‘toelagetrekkerschap’ aangepast. Beurzen en residentiebeurzen van de Vlaamse Overheid kunnen niet meer rechtstreeks worden uitbetaald aan organisaties. Projectsubsidies aan kunstenaars en kunstwerkers wel. Beurzen en residentiebeurzen van de Vlaamse Overheid kunnen alleen rechtstreeks aan de aanvragers zelf worden uitbetaald.

Brontekst: Patrick Sterckx